Urządzenia chłodnicze do zabudowy to bardzo szeroka grupa produktowa. W zależności od potrzeb możemy tak skonfigurować strefę przechowywania żywności w kuchni, aby w pełni odpowiadała potrzebom użytkowników. Możemy zastosować jedno, dwa, a nawet więcej odrębnych sprzętów, które będą tworzyły spójną funkcjonalnie całość. (Fot. Samsung)
Modele urządzeń chłodniczych do zabudowy można ukryć za drzwiami szafki, dzięki czemu powstanie jednolity ciąg mebli kuchennych. Wybór modelu lodówki przeznaczonego do zabudowy powinien być poprzedzony dokładnym wymierzeniem dostępnej powierzchni i zaplanowaniem miejsca, w którym urządzenie zostanie ustawione.
AMICA BK3045.4 NF(E); SIEMENS KI86NNSE0; MIELE KFN 7795 D
Wybierając model do zabudowy, należy zwrócić uwagę na odpowiednie wymiary sprzętu, które, niestety, czasem mogą być mniejsze lub większe niż wymiary szafki, w której zaplanowana jest zabudowa lodówki. Przemyślana decyzja i właściwe umiejscowienie lodówki są ważne, ponieważ w wypadku zabudowy nie ma możliwości późniejszych korekt ustawienia, ewentualnie wiążą się one z dużymi kosztami. Niekiedy, żeby dopasować wysokość urządzenia do wysokości szafek, wystarczy umieścić nad lodówką nadstawkę. Należy pamiętać, że aby zapewnić właściwą wentylację (odprowadzanie i dopływ powietrza), szafkę powinno się odsunąć od ściany na odległość co najmniej 5 cm. Dzięki temu powstanie kanał wentylacyjny na całej szerokości szafki.
Zabudowane urządzenia idealnie komponują się z zabudową kuchenną, zatem sterowanie nimi jest możliwe dopiero po otwarciu drzwi chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki. (Fot. Siemens)
Większość modeli do zabudowy umożliwia montaż drzwi tak, aby otwierały się na lewą lub na prawą stronę, zależnie od potrzeb użytkownika. Kierunek otwierania drzwi jest niezwykle istotny z uwagi na miejsce instalacji urządzenia w kuchennej zabudowie i późniejszy komfort korzystania z zamrażarki. W wypadku urządzeń chłodniczych do zabudowy bardzo istotną kwestią jest zapewnienie właściwego przepływu powietrza (cokół, kratki wentylacyjne). Źle wentylowane urządzenie niewłaściwie pracuje, a przy tym może zużywać znacznie więcej energii elektrycznej. Dobra wentylacja to podstawa prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Nie wolno zakrywać otworów lub kratek wentylacyjnych. Szczeliny wentylacyjne muszą być zawsze odkryte. W tradycyjnych urządzeniach chłodniczych system wentylacyjny umiejscowiony jest najczęściej z tyłu. Dla zapewnienia prawidłowego obiegu powietrza podczas zabudowywania takiego modelu niekiedy konieczna jest instalacja kratki wentylacyjnej pod urządzeniem. W niektórych modelach urządzeń chłodniczych system wentylacji znajduje się w podstawie i jest wówczas ukrywany za listwą dekoracyjną.
GAGGENAU RB289300; MPM MPM-259-KBI-16/AA; KERNAU KBR 17133.1 S NF
Funkcjonalna i pojemna lodówka zintegrowana z zabudową meblową może być nie tylko wygodnym, ale również stylowym rozwiązaniem w kuchennej aranżacji. Modele tego typu to najczęściej urządzenia z dolnym zamrażalnikiem. Jaka lodówka do zabudowy będzie najlepsza? Czy zdecydować się na chłodziarkę i oddzielną zamrażarkę? A może chłodziarkozamrażarka wystarczy, żeby spełnić nasze oczekiwania. Na te wszystkie pytania postaramy się poszukać odpowiedzi u producentów tych urządzeń. Chłodziarki do zabudowy to, wbrew pozorom, niezwykle różnorodna grupa sprzętowa. Wśród nich dostępne są zarówno kilkudziesięcio-, jak i kilkusetlitrowe modele, a tym samym różniące się pod względem gabarytów. Kupując chłodziarkę przeznaczoną do zabudowy, możemy wybierać spośród wielu urządzeń, zróżnicowanych także pod względem funkcji i parametrów technicznych.
Fot. Miele
Chłodziarki do zabudowy, jak sama nazwa wskazuje, jedynie chłodzą żywność i nie mają możliwości jej zamrażania. Niektóre modele mogą być wyposażone w komorę niskich temperatur o niewielkiej pojemności. W niej przez krótki czas możemy przechowywać zamrożone produkty. Kompaktowe modele lodówek do zabudowy mogą być wyposażone w niewielki, zaledwie kilkunastolitrowy, zamrażalnik. Doskonałą „towarzyszką” takiej chłodziarki może być np. jednodrzwiowa zamrażarka szufladowa do zabudowy. Dzięki temu możemy stworzyć zestaw przypominający klasyczny model side by side. Decydując się na dwa lub więcej urządzeń do zabudowy i ustawiając je obok siebie w kuchennej aranżacji, możemy zbudować funkcjonalną, niemal niewidoczną z zewnątrz strefę do przechowywania żywności.
AMICA BZ138.4(E); BOSCH GIV11AFE0; SIEMENS GI11VADE0
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki do zabudowy jest jej pojemność. Z drugiej strony ta jest różna w zależności od wymagań użytkownika. Wielu twierdzi, że im większa lodówka, tym lepiej. Taka odpowiedź ma sens, jeśli z chłodziarki ma korzystać wielu domowników lub po prostu chcemy przechowywać dużą ilość produktów. W przeciwnym razie duża chłodziarka może okazać się bezużyteczna – będzie jedynie zużywać więcej energii elektrycznej. Radzimy więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni powinniśmy zapewnić chłodzonym produktom. Z drugiej strony, jeśli użytkownik przechowuje dużą ilość jedzenia w małej chłodziarce, wówczas sprzęt nie tylko pracuje nieskutecznie, ale przede wszystkim nieekonomicznie.
Fot. Amica
W chłodziarkach do zabudowy, choć w kompaktowych rzadziej, dostępny jest najczęściej system No Frost. Rozwiązanie to jest receptą na osadzanie się szronu. Polega na zapewnieniu we wnętrzu lodówki stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób lodówka pozbywa się wilgotności, która jest odparowywana poza komorę chłodzenia. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, żeby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość. Produkty takie jak mięso, owoce, warzywa czy ryby warto jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.
Sprzęty chłodnicze do zabudowy wyposażone są w specjalne zawiasy, które umożliwiają otwieranie zabudowanego sprzętu. Co więcej, większość modeli ma możliwość swobodnej zmiany kierunku otwierania drzwi. (Fot. Siemens)
Urządzenia z systemem No Frost uważane są za bardziej zaawansowane technicznie w głównej mierze dlatego, że produkty, zarówno chłodzone, jak i nie, nie pokrywają się szronem ani nie przymarzają do siebie. Spowodowane jest to odprowadzaniem wilgoci z produktów na zewnątrz.
Modele wyposażone w ten system nie wymagają więc odszraniania, co wpływa na komfort ich użytkowania. Każde zaawansowane rozwiązanie ma jednak pewne niedogodności. Otóż długoterminowe przechowywanie produktów powoduje jednak ich wysychanie, dlatego zaleca się wkładać warzywa i owoce, a także mięso i ryby do pojemników.
Fot. Amica
Chłodziarka, chłodziarkozamrażarka czy zamrażarka zamontowane w zabudowie kuchennej, zwłaszcza otwartej na salon, powinny pracować stosunkowo cicho. Warto pamiętać, że urządzenie, choć jest ciągle włączone, największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz. Producenci są tego świadomi, dlatego też mała emisja hałasu urządzenia jest przez nich coraz częściej eksponowana jako konkretna zaleta. W stabilnej i cichej pracy pomagają takie rozwiązania jak wspomniany już system No Frost czy silnik inwerterowy.
Fot. Samsung
W chłodziarkach do zabudowy wyposażonych w szuflady mogą być dostępne tzw. komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 ° C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarkozamrażarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.
© 2024 InfoMarket