Cenimy sobie łatwość przygotowywania posiłków, dlatego konsumenci wprost pokochali wielofunkcyjne roboty gotujące. Rozbudowane bazy przepisów i koncepcja przygotowywania potraw sprawiają, że urządzenia te coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. (Fot. Kohersen)
Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca i składa się z kilku elementów. Wszystkie składniki przygotowywanej potrawy zazwyczaj umieszczane są w misie, a to oznacza, że nie musimy brudzić wielu naczyń. Danie wychodzi już gotowe z robota lub ewentualnie przygotowaną masę należy np. przelać do formy i wstawić od piekarnika. Desery, zupy, dania główne, ciasta oraz wiele innych przygotujemy właśnie za pomocą wielofunkcyjnych robotów gotujących.
Budowa większości modeli jest bardzo podobna. Podstawę stanowi korpus, w którym są umieszczone silnik i panel sterujący. Sprzęt jest także wyposażony w naczynie z elementem grzewczym. Zazwyczaj moc grzałki to ok. 1000 W, a temperatura pracy może być regulowana w określonym zakresie, np. od 37 do 120 °C. Wbudowany czujnik pozwala na kontrolę temperatury wewnątrz misy, a wbudowana w korpus waga umożliwia odważanie kolejnych składników w jednym naczyniu. Waga dodatkowo wyposażona jest w funkcję tarowania i doważania. Moc robotów z funkcją gotowania wcale nie jest duża i wynosi np. 500 W. Przy takim poziomie mocy urządzenia pracują z prędkością od 40 do ok. 10 200 obr./min. Są także wyposażone w opcję regulacji prędkości obrotowej.
Sercem robota jest naczynie, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. Nie ma co ukrywać, że właśnie ten materiał jest najczęściej wybierany przez producentów. Jest trwały, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę, a dodatkowo dobrze utrzymuje ciepło. Misy lub naczynia są różne w zależności od urządzenia. Ich pojemność może wynosić nawet 3,5 l, co pozwala przygotować większą ilość produktów. Obowiązkowo wyposażone są w nienagrzewający się uchwyt i pokrywkę, która nie tylko zamyka naczynie, ale także uruchamia czujniki bezpieczeństwa, a także demontowane ostrza, odpowiadające za rozdrabnianie składników.
Niewielkie wymiary i masa (do ok. 5 kg) sprawiają, że robot sprawdzi się nie tylko w domu. Urządzenie możemy spakować i zabrać ze sobą, np. na wyjazd, żeby nawet na urlopie w wynajętym domku letniskowym móc korzystać z funkcjonalnego sprzętu i łatwo przygotowywać zdrowe posiłki. Często producenci dołączają lub oferują możliwość zakupu dodatkowej torby, która ułatwi transport.
ELDOM MFC2505 Perfect Mix2; MPM iCoook MRK-28
Siła robotów, oprócz wielofunkcyjności, tkwi w ich sterowaniu. Urządzenie jest wyposażone w tryb ręczny, jednak warto skorzystać z programów automatycznych i gotowych przepisów. Standardem jest elektroniczny panel sterowania, często nawet z ekranem dotykowym. Wyświetla on wszystkie komunikaty i dokładnie przeprowadza nas przez proces przygotowywania dania. Dzięki wbudowanej wadze urządzenie informuje, ile składników powinniśmy dodać, i samo odmierza ich właściwą ilość. Cały proces przygotowywania – mieszanie składników, ich podsmażanie, gotowanie odbywa się przy pomocy robota i w jego naczyniach, dlatego sprzątanie nie jest wcale uciążliwe.
Bazy dostępnych przepisów są stale aktualizowane przez producentów. (Fot. Kohersen)
Najbardziej zaawansowane modele robotów gotujących są wyposażone w Wi-Fi. Pozwala to na bezprzewodowe aktualizowanie bazy przepisów. To właśnie wsparcie producenta stanowi w dużej mierze o sile sprzętu, a w sieci wokół najpopularniejszych urządzeń tworzą się całe społeczności, w których ich użytkownicy wymieniają się poradami użytkowymi czy rezultatami gotowania. Przed zakupem zdecydowanie warto sprawdzić, jakimi możliwościami dysponuje urządzenie, a także jak często producent aktualizuje bazę przepisów o nowe pozycje. Popularne są np. przepisy sezonowe, gdy w danym okresie roku, np. na święta, w aplikacji pojawiają się tematyczne propozycje. Bazy przepisów składają się z nawet kilku tysięcy pozycji, które są katalogowane według różnych kryteriów tematycznych, np. zupy, dania mięsne i wegetariańskie oraz wiele innych. W przypadku braku danego składnika platforma może proponować jego zamiennik. Przepisy z jednego urządzenia możemy wykorzystać na sprzęcie innego producenta, jednak nie zawsze efekt będzie taki sam. Wynika to przede wszystkim z różnych parametrów, np. prędkości obrotowej mieszadeł. Warto dodać, że niektórzy producenci wymagają opłaty abonamentu za dostęp do bazy przepisów.
SAM COOK PSC-11/B; KOHERSEN ZT100
Ważnym elementem, jak w każdym robocie kuchennym, są dostępne akcesoria. Do najważniejszych zaliczamy nóż miksujący, końcówkę do mieszania, do ubijania piany i przygotowywania sosów, pojemnik do gotowania ryżu, owoców lub warzyw oraz naczynie do gotowania na parze. Oprócz tego w zestawie często znajdziemy łopatkę do zagarniania ciasta ze ścianek czy miarkę z podziałką, ułatwiającą dozowanie składników. Przydatna jest również tarcza tnąca, umożliwiająca tarcie warzyw lub krojenie ich na plasterki. Producenci mogą także oferować dodatkowe wyposażenie, np. dodatkową misę o większej pojemności, która pozwoli na przygotowanie większej liczby porcji potrawy.
Popularnym wyposażeniem robotów gotujących jest naczynie do gotowania na parze. (Fot. Kohersen)
To właśnie dostępne akcesoria odpowiadają za realizację konkretnych funkcji. Warto więc dokładnie sprawdzić wyposażenie modelu, który nas interesuje, oraz czy są do niego dostępne jakieś akcesoria. Możemy wymienić kilkanaście najpopularniejszych funkcji robotów gotujących.
MPM iCoook MRK-18
Kolejnym powodem popularności robotów gotujących jest łatwość czyszczenia. Większość modeli jest wyposażona w program myjący. Wystarczy dodać nieco detergentu do mycia naczyń oraz wlać ciepłą wodę do misy i uruchomić program lub kilkukrotnie tryb pulsacyjny. Po tym należy opłukać misę i wytrzeć ją do sucha. Wybrane wyposażenie oraz komponenty robotów gotujących mogą być myte w zmywarce, pod warunkiem że zezwala na to producent urządzenia. Wszelkie porady dotyczące czyszczenia oraz konserwacji sprzętu dostępne są również w instrukcji obsługi.
Czytelny ekran dotykowy przeprowadza użytkownika przez proces przygotowania potrawy. (Fot. MPM)
Robot gotujący CY021 marki Kohersen dzięki mnogości opcji gotowania i intuicyjnemu interfejsowi przeprowadzi nas przez proces przygotowywania dań głównych, zup, ciast, pieczywa, sosów, koktajli, soków i wielu innych. Urządzenie zostało wyposażone w duży kielich do gotowania, którego pojemność użytkowa to 2,3 l. W zestawie z robotem Kohersen CY021 znajdziemy akcesoria do przygotowywania potraw na parze, dzięki którym zastąpi on np. parowar. Dodatkowym atutem jest zdejmowana waga, ułatwiająca odmierzanie właściwych porcji składników niezbędnych do przygotowywania dań. Dużym atutem jest ekran dotykowy o dużej rozdzielczości, który pozwoli w wygodny sposób korzystać z panelu zarządzania robotem. Intuicyjny interfejs krok po kroku przeprowadzi użytkownika przez proces przygotowywania wybranego dania. Recepturę można wybrać z bogatej bazy darmowych przepisów dostarczonych przez producenta. Cześć z nich jest zapisana w pamięci urządzenia, a inne są dostępne w chmurze, co pozawala na aktualizację bazy o propozycje nowych dań. Urządzenie wyposażone jest w tryb manualny, w którym można wprowadzać własne parametry pracy. Dodatkowo można skorzystać z 18 automatycznych programów, które odwzorowują najpopularniejsze zastosowania sprzętu. Atutem jest dostępność aplikacji mobilnej. Producent nie zapomniał również o wydajnych parametrach – zarówno moc silnika, jak i grzałki wynoszą po 1000 W. Dzięki temu sprzęt poradzi sobie z przetwarzaniem nawet twardych składników i szybko je podgrzeje. Robot jest dostępny w czarnej, szarej oraz białej wersji kolorystycznej, co ułatwia dopasowanie do kuchennej aranżacji.
Do obsługi funkcjonalnego robota MPM iCoook 2.0 MRK-38 służy czytelny i duży, bo aż 7-calowy, ekran dotykowy. Urządzenie zostało wyposażone w nowoczesny system łączności Wi-Fi, który pozwoli na aktualizację bazy przepisów. Na wyciągnięcie ręki są setki przepisów krok po kroku, dostępne w języku polskim, angielskim i ukraińskim. Integralną częścią zestawu jest dzbanek ze stali nierdzewnej o pojemności maksymalnej 4,5 l (pojemność użytkowa to 3,5 l). Ma otwór w pokrywie, umożliwiający dodawanie produktów w czasie pracy bez ryzyka pobrudzenia blatu kuchennego, oraz wygodną rączkę dla komfortu użytkowania. Urządzenie ma 8 automatycznych programów: zagniatanie, gotowanie na parze, funkcję powolnego gotowania sous vide, gotowanie, rozdrabnianie, siekanie, tryb turbo oraz ważenie. Robot został też wyposażony w funkcję rewersu (obroty wsteczne silnika), funkcję interwału (zmienna praca), regulację temperatury w zakresie od 37 do 130 ℃ (co 1 ℃), wbudowaną wagę z możliwością pomiaru w zakresie 0 – 5 kg (co 1 g), timer od 0 do 90 min (co 1 s) i 12-stopniową regulację prędkości. Ten szeroki wachlarz możliwości gwarantuje, że przygotowanie najbardziej zaawansowanych potraw nie będzie już stanowiło problemu. Wraz z termorobotem iCoook 2.0 otrzymamy szereg przydatnych akcesoriów wykonanych z elementów plastikowych niezawierających bisfenolu (BPA free): nóż do siekania i wyrabiania, przystawkę do mieszania zup i innych potraw, motylek do ubijania masła, majonezu i lekkich kremów, naczynie do gotowania na parze z pokrywą i tacą, koszyk do gotowania produktów sypkich, np. kaszy, ryżu itp., dwustronną pełną tarczę do krojenia w plastry i siekania oraz dodatkową pokrywę z popychaczem, łopatkę i miarkę z podziałką – 10 ml, 20 ml, 30 ml.
© 2024 InfoMarket